Toinen meillä ennenkokematon tauti on silmätulehdus. Ei liene kovin tavaton vaiva, mutta tässä tulehduksessa oli jotain sellaista erikoisuutta, että päätin siitä tännekin kirjoittaa. Itse kun aika usein kaikennäköisissä vaivoissa googlettelen ja eräänkin kerran olen päätynyt koirien kotisivuille. Ehkä jonkun hakusanat tännekin johtavat, ja meidän kokemuksesta voi olla apua.

 

Silmätulehduksesta kärsi Ringa. Se alkoi perjantai-iltana pienellä punoituksella ja yön aikana silmä oli rähminyt oikein kunnolla ja muuttunut todella punaiseksi. Ei voinut erehtyä, selvästi oli silmätulehdus kyseessä. Huuhtelin silmää vedellä ja seurailin tilannetta. Sunnuntaina olin huomaavinani silmässä jotain omituista. Pigmenttiosan ympärille alkoi tulla jotain, mikä sai minut tarkastelemaan silmää aina vain uudelleen. Jossain valossa ruskean värin ympärillä näytti olevan sinertymää/samentumaa/mitälie, jossain valossa en oikein huomannut mitään. Sunnuntai-iltana tuli kyllä aika tarkkaan kerrattua silmän rakenne ja omissa diagnooseissani päädyin sidekalvo- värikalvo- tai sarveiskalvotulehdukseen ;) Ja päätin varata Ringalle heti seuraavana päivänä eläinlääkäriajan.

 

Sain ajan samalle päivälle ja kun menin iltapäivällä kotiin Ringaa hakemaan, lähes järkytyin siitä, miten silmä oli aamun jälkeen muuttunut. Enää ei ollut epäilystäkään siitä, oliko siinä jotain outoa. Sininen samea alue näkyi heikommassakin valossa ja se oli selvästi leventynyt. Eläinlääkäriaseman silmälääkäri oli vielä kesälomalla, joten emme päässeet hänen vastaanotolleen. Ringaa hoitaneen eläinlääkärin ensimmäiset sanat olivat: "onpa pahan näköinen, tämä kannattaisi kyllä näyttää silmälääkärille". Ehdin tottakai jo hieman säikähtää, varsinkin kun hän jopa ehdotti lähtemistä saman viikon aikana kauemmaksi silmälääkäriin. Onneksi tutkittuaan silmää tarkemmin, eläinlääkäri totesi, että se ei sittenkään näytä niin pahalta. Vaivaa alettiin hoitamaan normaalina silmätulehduksena. Sidekalvo oli kovin ärtynyt ja eläinlääkäri epäili, että sinertymä voisi johtua ihan vain siitä. Toisena vaihtoehtona oli värikalvotulehdus, mutta se ei tuntunut todennäköiseltä, koska silmä ei vaikuttanut kipeältä eikä valonaralta. Mutta koska silmä tosiaankin oli hyvin ikävän näköinen, varattiin meille aika seuraavalle viikolle silmälääkärin kontrolliin.

 

Pari päivää lääkekuurin aloittamisen jälkeen silmä alkoi selvästi parantua, ja olin jo aika varma eläinlääkärin olleen oikeassa epäilyksessään sinertymän syystä. Ja silmälääkärin vastaanotolla asia varmistui. Silmä oli parantunut kokonaan. Sinertymän hän kertoi yleensä aiheutuvan sarveiskalvovammasta, joka aiheuttaa turvotusta ja nesteen kertymistä. Mutta ymmärsin, että myös paha sidekalvotulehdus voisi aiheuttaa saman.

 

Samalla reissulla tuli tarkistettua Ringan toinenkin silmä, joka vuotaa koko ajan pikkuisen. Syy vuotamiselle on sitten se, että silmästä puuttuu toinen kyynelkanava. "Kun hana on isommalla kuin mitä viemäri vetää, niin ylihän se tulee." Ymmärsin, että vaiva on kultaisilla aika yleinen. Ja harmitonkin se taitaa olla, mitä nyt vuotava kyynelneste tahtoo värjätä karvat silmäkulmasta. Siis lähinnä kosmeettinen haitta. Olen epäillyt, että silmässä saattaisi olla häiritseviä ripsiä, mikä olisi ollut koiran kannalta ikävämpää. Puuttuvan kyynelkanavan voisi kuulemma tehdä, mutta eläinlääkäri ei pitänyt sitä Ringan kohdalla mitenkään tarpeellisena.